Βυζαντινό Κάστρο Υπάτης

Share: 
Φωτογραφίες 360 μοιρών: 


Κατηγορία: 
Ιστορία
Γενική περιγραφή: 

Η Υπάτη οχυρώθηκε για πρώτη φορά τους ύστερους - κλασσικούς πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Τμήματα αυτής της οχύρωσης έχουν ανευρεθεί σε πολλά σημεία γύρω από το Κάστρο και τον σύγχρονο οικισμό. Η οχύρωση ανανεώθηκε την παλαιοχριστιανική εποχή από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ.). Το 869 η Υπάτη αναφέρεται σε εκκλησιαστική σύνοδο για πρώτη φορά με το όνομα Νέα Πάτρα μαζί με τη Λαμία, που ονομαζόταν τότε Ζητούνι. Το 1393 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, που είχαν επικεφαλής το Σουλτάνο Βαγιαζήτ. Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ονομαζόταν Πατρατζίκι (μικρή Πάτρα) και αποτελούσε έδρα ιδιαίτερης επαρχίας.
Αρκετά κατάλοιπα του πανίσχυρου αυτού κάστρου, οχυρωμένου δυνατά και από τη φύση, σώζονται σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το ερείπιο ενός στρογγυλού πύργου, η χρονολόγηση του οποίου αμφισβητείται – είναι άγνωστο δηλαδή- εάν το κατασκεύασαν Έλληνες, Φράγκοι ή Καταλανοί.

Ιστορική περιγραφή-Αναδρομή: 

Το 869 η Υπάτη αναφέρεται σε εκκλησιαστική σύνοδο για πρώτη φορά με το όνομα Νέα Πάτρα μαζί με τη Λαμία, που ονομαζόταν τότε Ζητούνι. Το 1204 καταλήφθηκε από τους Φράγκους σταυροφόρους και το 1218 πέρασε στην κυριαρχία των βυζαντινών δεσποτών της Ηπείρου. Το 1267 κληροδοτήθηκε στον Ιωάννη Άγγελο Δούκα Κομνηνό το Νόθο, ο οποίος οχύρωσε εκ νέου το Κάστρο και κατέστησε την Υπάτη έδρα του κρατιδίου της Μεγάλης Βλαχίας, που εκτεινόταν μέχρι τη δυτική Μακεδονία.
Το Κάστρο της Yπάτης δέχτηκε το 1275 την επίθεση του Ιωάννη Παλαιολόγου, βυζαντινού στρατηγού, επικεφαλής 30.000 ανδρών. Η ισχυρή οχύρωσή του εμπόδισε την κατάληψή του με έφοδο. Ο Ιωάννης απέδρασε και κάλεσε σε βοήθεια τον Φράγκο Δούκα των Αθηνών, ο οποίος έφτασε στις Νέες Πάτρες, επικεφαλής ιπποτών και διέλυσε την πολιορκία. Το Κάστρο παρέμεινε στην κυριαρχία των απογόνων του Ιωάννη μέχρι το 1318, οπότε πέρασε στα χέρια των Καταλανών, που σχημάτισαν το δουκάτο των Αθηνών και των Νέων Πατρών. Το 1393 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, που είχαν επικεφαλής το Σουλτάνο Βαγιαζήτ. Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ονομαζόταν Πατρατζίκι (μικρή Πάτρα) και αποτελούσε έδρα ιδιαίτερης επαρχίας.
Αρκετά κατάλοιπα του πανίσχυρου αυτού κάστρου, οχυρωμένου δυνατά και από τη φύση, σώζονται σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το ερείπιο ενός στρογγυλού πύργου, η χρονολόγηση του οποίου αμφισβητείται – είναι άγνωστο δηλαδή- εάν το κατασκεύασαν Έλληνες, Φράγκοι ή Καταλανοί.

Χρονολογική περίοδος: 
Βυζαντινή εποχή
Διοικητικά όρια: 
Δήμος Λαμιέων - Δημοτική Ενότητα Υπάτης, Τοπική Κοινότητα Υπάτης
Οδηγίες πρόσβασης: 

Στην Ανατολική είσοδο της Υπάτης ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο προς Αγία Κυριακή, ο οποίος αρχικά είναι τσιμεντοστρωμένος, μετά από κάποια μέτρα στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση δυτικά.

Μέσα μεταφοράς: 
ΙΧ (4χ4) μέχρι ενός σημείου
Χώρος στάθμευσης: 
Δεν διατίθεται Χώρος Στάθμευσης
Περίοδος λειτουργίας: 
Χωρίς περιορισμό
Εποπτεύων φορέας: 
24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Γενικές πληροφορίες: 
24η Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ΄Οθωνος 47 Λαμία 35 100 ή Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας Υπάτη (Νομός Φθιώτιδος)Τηλέφωνο: 22310-98079, Φαξ: 22310-98070 E.mail: 24eba@culture.gr
Περιοχή: 
Υπάτη
ΑΜΕΑ: 
ΟΧΙ
Κόστος: 
Είσοδος Ελεύθερη
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση): 
Μνημείο

Δείτε το σημείο στο χάρτη: