Σχετικά με το έργο

Βελτίωση προβολής πολιτιστικού & τουριστικού αποθέματος του Δ.Λαμιέων με χρήση ΤΠΕ


Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών
 

Ολοκληρωμένο γεωγραφικό πληροφορικό σύστημα ανάδειξης των σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής με τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών αλλά και εξερεύνησης μέσω του χάρτη.

πατήστε για περισσότεραΑντικείμενο του Έργου

Το έργο επιχειρεί μια καινοτόμο προσέγγιση στην προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της περιοχής του Δήμου Λαμιέων. Βελτιώνονται και αναβαθμίζονται οι υφιστάμενες υποδομές του Κέντρου Ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών και ενισχύεται ο ρόλος του ως προμετωπίδα προώθησης του Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων. Αξιοποιούνται εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής, προσφέροντας στον επισκέπτη πολύγλωσση δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις των Θερμοπυλών αλλά και εξατομικευμένη ξενάγηση σε εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν έξυπνες φορητές συσκευές.

Αυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων επιλεγμένων τοποθεσιών της περιοχής με έμφαση στο ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος, οι οποίες έχουν ψηφιοποιηθεί και γεωαναφερθεί στο τρισδιάστατο ανάγλυφο του περιβάλλοντος. Ο χρήστης μπορεί έτσι να περιηγηθεί εικονικά γύρω από επιλεγμένα μνημεία-κτίρια αλλά και να ενημερωθεί για την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους, καθώς και το πως θα τα επισκεφθεί.

Μεταξύ των στόχων του έργου είναι αφενός η βελτίωση του ψηφιακού περιεχομένου του Κέντρου Ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών και αφετέρου η δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί στον τουρισμό, στην επικοινωνία αλλά και στην εκπαίδευση. Επιγραμματικά το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις :

Για την υλοποίηση του έργου έχουν πραγματοποιηθεί :

1. Η προμήθεια εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού και ειδικότερα

2. Η ανάπτυξη και παραμετροποίηση ειδικών εφαρμογών και ειδικότερα

3. Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και ειδικότερα


 
Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη

Το έργο απαντά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν :

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να ωφεληθούν οι παρακάτω ενδιαφερόμενοι:

Από την πλευρά του Δήμου

Οι παρεμβάσεις συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος και στον τοπικό πληθυσμό, στην προσέλκυση των νέων στα πολιτιστικά δρώμενα και στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κουλτούρας που αντιμετωπίζει τη μορφωτικής και πολιτισμική  ανισότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας.

Οι «παραγωγοί» πολιτισμού αποκτούν ένα εργαλείο προβολής των δράσεων τους, οι πολίτες ένα μέσο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και ο Δήμος ένα βήμα προώθησης της τοπικής οικονομίας.

Η δράση προσφέρει στο Δήμο εκτός από την αναβάθμιση του υφιστάμενου περιεχομένου και μια Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιεχομένου η οποία θα του εξασφαλίσει:

 

Από την πλευρά του πολίτη

Ο μέσος πολίτης είναι τόσο απορροφημένος από την οικονομική κρίση και τις καθημερινές δυσκολίες, που δυστυχώς δεν του μένει χρόνος για πολιτισμό. Όμως έτσι χάνεται μια διέξοδος που ακόμα και στα δυσκολότερα χρόνια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να αναπτερώσει το ηθικό μας.

Οι πολίτες (ειδικά της περιφέρειας) πρέπει να αισθανθούν πως ο τόπος τους μπορεί να βελτιωθεί και να αποτελέσει και πολιτιστικό – τουριστικό κόμβο με όσα θετικά αποτελέσματα έχει κάτι τέτοιο για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών συνεισφέρει στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου φυγής των δυναμικότερων κοινωνικών στρωμάτων προς άλλα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.


 
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανάδοχοι: Γνώσις Computers, Dotsoft.