Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Share: 
Φωτογραφίες 360 μοιρών: 


Κατηγορία: 
Ιστορία
Γενική περιγραφή: 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στεγάζεται στον 1ο όροφο του Στρατώνα που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου Λαμίας. Ο στρατώνας, εντός των τειχών του κάστρου, χτίστηκε στην κορυφή του απόκρυμνου λόφου, ο οποίος λειτουργούσε ως ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Ο λόφος, ο οποίος τειχίστηκε ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο έως και την εποχή του Όθωνα. Το κτίριο όπου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο είναι διατηρητέο και δεν επιδέχεται επεκτάσεις, παρά μόνο επισκευές που σκοπό έχουν τη συντήρηση και την ενίσχυσή του. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τους Νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας που κλιμακώνονται χρονολογικά από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Ιστορική περιγραφή-Αναδρομή: 

Το κτίριο των στρατώνων κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα και χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς λόγους μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1871 το κτίσμα καταστράφηκε από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη. Το 1973 ο χώρος και το κτίριο του Στρατώνα παραδόθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1984 ο Δήμος Λαμιέων ανέλαβε την επισκευή του κτιρίου για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1994.

Χρονολογική περίοδος: 
Κλασσική εποχή, Ελληνιστική εποχή, Νεότερη σύγχρονη Ελλάδα
Διοικητικά όρια: 
Δήμος Λαμιέων - Δημοτική Ενότητα Λαμιέων - Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων
Οδηγίες πρόσβασης: 

Η πόλη της Λαμίας βρίσκεται στο κέντρο της Στερεά Ελλάδας και συνδέεται με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ. Από την πόλη περνούν οδικοί άξονες που τη συνδέουν με την Ευρυτανία και τη δυτική Στερεά Ελλάδα (υπάρχει σήμανση). Υπάρχουν μέσα μαζικής συγκοινωνίας (λεωφορείο του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, ΟΣΕ), μέχρι το κέντρο της Λαμίας, απ' όπου με Ι.Χ., αυτοκίνητο ή ΤΑΞΙ γίνεται η μετάβαση στο Κάστρο Λαμίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μέσα μεταφοράς: 
Αστικό λεωφορείο μέχρι το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια με Ι.Χ. ή ΤΑΞΙ
Χώρος στάθμευσης: 
Διαθέτει Χώρο Στάθμευσης πλησίον εισόδου Κάστρου
Περίοδος λειτουργίας: 
Τρίτη έως Κυριακή 08:00- 15:00
Εποπτεύων φορέας: 
ΙΔ' Εφορεία προϊστορικών & κλασικών αρχαιοτήτων
Γενικές πληροφορίες: 
ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Κάστρο Λαμίας, Τ.Κ. 35100, Λαμία (Νομός Φθιώτιδος) Τηλέφωνο: +30 22310 29992 Φαξ: +30 22310 46106 Email: idepka@culture.gr
Περιοχή: 
Λαμία
ΑΜΕΑ: 
ΝΑΙ
Κόστος: 
Ολόκληρο: 2€ Μειωμένο: 1€ Μαθητές, φοιτητές και ανήλικοι : Δωρεάν
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση): 
Μουσείο

Δείτε το σημείο στο χάρτη: 


Σχετικός σύνδεσμος: 
Πηγές: 
Δακορώνια Φ., "Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας", ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ 72 1999 http://odysseus.culture.gr/index_gr.html http://www.lamia.gr/el/content/arhaiologiko-moyseio