Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών
Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού είναι βασισμένη στην ιστορία του Ηροδότου και σε αρχαιολογικές έρευνες. Στην πρώτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Λεωνίδας', ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο, διάρκειας περίπου επτά λεπτών, το οποίο τον ενημερώνει για τη λειτουργία του Κέντρου, καθώς και για το τι θα δει στη συνέχεια, στις άλλες αίθουσες του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης. Στη δεύτερη αίθουσα, που ονομάζεται 'Διηνέκης', ο επισκέπτης φορά τα ειδικά γυαλιά, για να παρακολουθήσει την ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού, την έκβαση της μάχης. Στη συγκεκριμένη σκηνή ο θεατής, αισθάνεται σα να είναι παρών και να παρακολουθεί τον Εφιάλτη να οδηγεί μέσα στη νύχτα, τους Πέρσες από την Ανοπαία Οδό στη Δυτική Πύλη και το λόφο του Κολωνού. Στην τρίτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Θερμοπύλες', ο επισκέπτης μπορεί να ενεροποιήσει με την αφή του τις οθόνες των ειδικών διαδραστικών τραπεζιών και να λάβει με τρόπο εύληπτο όλες τις πληροφορίες, σχετικά με την ιστορία της Μάχης, αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων, τα αίτια των Πολέμων, να δει τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, να μάθει για τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, ποιοι ήταν οι 300, πώς ήταν ο οπλισμός τους, ποιες ήταν οι κινήσεις των δύο στρατών και πώς παρατάχθηκαν την ώρα της μάχης καθώς και πολλά άλλα, με έναν τρόπο απρόσμενα διασκεδαστικό.
Η Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη το 480 π.Χ. μεταξύ Ελλήνων και Περσών, παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πολυάριθμος Περσικός στρατός με αρχηγό του τον Ξέρξη καταφτάνει στα στενά των Θερμοπυλών. Οι Έλληνες, έχουν προεπιλέξει το στρατηγικό αυτό σημείο, για να αντιμετωπίσουν την περσική επίθεση. Ο Ξέρξης απαίτησε από τον Λεωνίδα, τον αρχηγό του Ελληνικού στρατού, να του παραδώσει τα όπλα αλλά εκείνος απάντησε 'Μολών Λαβέ'. Επί δύο ημέρες οι Έλληνες αντιστέκονται ηρωικά. Την τρίτη μέρα ο Εφιάλτης προδίδει τους Έλληνες, υποδεικνύοντας στους Πέρσες το μονοπάτι, μέσω του οποίου θα βρεθούν στην πλάτη των Ελλήνων. Έτσι ο Περσικός στρατός περικυκλώνει τους Έλληνες. Ο Λεωνίδας παραμένει στο πεδίο της μάχης μαζί με 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς και 400 Θηβαίους, πιστός στους νόμους της πατρίδας. Πέφτει νεκρός από τα Περσικά βέλη. Ο Ελληνικός στόλος, αφού έμαθε τα νέα, απομακρύνεται από το Αρτεμίσιο και υποχωρεί στη Σαλαμίνα, όπου αργότερα πέτυχε μια σημαντική νίκη. Η Μάχη των Θερμοπυλών θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής και Παγκόσμιας ιστορίας, διδάσκοντας αξίες όπως η ανδρεία, η αυτοθυσία και η υπακοή στην πατρίδα.
1. Ερχόμενοι από Αθήνα επί της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Λαμία, μετά τα διόδια της Αγίας Τριάδας ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.
2. Ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς Αθήνα μετά την Λαμία ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.