Δημοτική Πινακοθήκη

Share: 
Κατηγορία: 
Ιστορία
Γενική περιγραφή: 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», ιδρύθηκε το 1984 στο κτήριο της οδού Αινιάνων 6-8, στο κέντρο της Λαμίας, όπου στεγάζεται επίσης το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, η Τράκειος Βιβλιοθήκη και η Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάγεται στο Δήμο Λαμιέων και πήρε το όνομα της, τιμής ένεκεν, από το όνομα του Λαμιώτη ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου.
Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λαμίας περιλαμβάνει 144 έργα και σχέδια του Αλέκου Κοντόπουλου, καθώς και μία σειρά από μοναδικά κεραμικά πιάτα, ζωγραφισμένα με ακρυλικές ύλες.
Τα έργα της μόνιμης συλλογής είναι αντιπροσωπευτικά όλων των καλλιτεχνικών φάσεων από τις οποίες διήλθε ο καλλιτέχνης στην προσπάθειά του να διαμορφώσει το προσωπικό του ζωγραφικό ιδίωμα και σε αυτά εγγράφεται η πνευματική περιπέτεια ενός καλλιτέχνη ανήσυχου, που δε βολεύτηκε στις κατακτήσεις του καιρού του, αλλά αναζήτησε με πάθος την πνευματικότητα και την ειλικρίνεια στην τέχνη. Η μόνιμη έκθεση εκπληρώνει καταρχήν την ηθική υποχρέωση του Δήμου Λαμιέων προς τη μνήμη του καλλιτέχνη, ο οποίος αγαπούσε και τιμούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία.
Ταυτόχρονα, δίνει στην πόλη το προνόμιο να μετέχει δυναμικά στο σύγχρονο πολιτισμό, στον τομέα των εικαστικών, με αφορμή και εφαλτήριο την αξιόλογη συλλογή της μόνιμης έκθεσης που σηματοδοτεί σταθερά τη συνέχεια και την αλήθεια της καλλιτεχνικής αναζήτησης και έκφρασης. Οι λειτουργίες της πόλης αναζωογονούνται μέσα από αυτήν την προσφορά τέχνης και ενδυναμώνονται προς την επίτευξη του «ευ ζην» των πολιτών, το οποίο αποτελεί την ίδια την εντελέχεια της πόλης και της ζωής σε κοινωνία.

Ιστορική περιγραφή-Αναδρομή: 

Από το 1950, ο Αλέκος Κοντόπουλος  αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους της αφαιρετικής γραφής.  Έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς τέχνης ως «ποιητής ζωγράφος» και « ζωγράφος του νέου Ουμανισμού», γιατί πασχίζει μέσα από την Τέχνη να βρει τη χαμένη ισορροπία και να οδηγηθεί ξανά στις πηγές του μαγικού που περιέχει ο άνθρωπος στην καρδιά του, στη βαθύτερη φύση του.  Η τέχνη δεν είναι το μέσον για τη διάδοση και επιβολή θεωριών και ιδεολογιών. Είναι αξία από μόνη της και προτείνει στον άνθρωπο τη δημιουργική ρέμβη, την παύση της φλύαρης σκέψης μπροστά στις αισθήσεις και το μυστήριο.

Χρονολογική περίοδος: 
Νεότερη σύγχρονη Ελλάδα
Διοικητικά όρια: 
Δήμος Λαμιέων - Δημοτική Ενότητα Υπάτης, Τοπική Κοινότητα Υπάτης
Οδηγίες πρόσβασης: 

Βρίσκεται στην οδό Αινιάνων 6-8.

Μέσα μεταφοράς: 
Αστικό λεωφορείο, Ι.Χ., ΤΑΞΙ
Χώρος στάθμευσης: 
Δεν διατίθεται Χώρος Στάθμευσης
Περίοδος λειτουργίας: 
Όταν πραγματοποιείται οποιαδήποτε περιοδική έκθεση είναι: Πρωινά Δευτέρα- Παρασκευή: 09.00–13.00 Απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή: 18.00-21.00 Όταν δεν πραγματοποιούνται εκθέσεις η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας είναι ανοιχτή μόνο τα πρωινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08.00-14.00.
Εποπτεύων φορέας: 
Δήμος Λαμιέων
Γενικές πληροφορίες: 
Έφορος: κα Παπαευθυμίου Ευφημία Διεύθυνση : Αινιάνων 6-8 Λαμία Τηλέφωνο : 22310-46887 Fax: 22310-46891 e-mail : pinakothiki@lamia-city.gr, galery@otenet.gr
Περιοχή: 
Λαμία
ΑΜΕΑ: 
ΝΑΙ
Κόστος: 
Είσοδος Ελέυθερη
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση): 
Πινακοθήκη

Φωτογραφίες: 


Δείτε το σημείο στο χάρτη: