Πέτρινο Γυμνάσιο Λαμίας

Share: 
Φωτογραφίες 360 μοιρών: 


Κατηγορία: 
Λαογραφία
Γενική περιγραφή: 

Το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας στεγάζεται από το 1979 σ’ένα επιβλητικό και μεγαλόπρεπο πετρόκτιστο σχολικό κτίριο, το οποίο είναι μάλλον το αρχαιότερο στον Κεντρικό Ελλαδικό χώρο.Από αρχιτεκτονικής άποψης έχει ξεχωριστά γνωρίσματα όπως το τριγωνικό αέτωμα, τα τόξα στα παράθυρα, η κεραμοσκεπή, τα μεγάλα ανοίγματα, η επιβλητική σιδερένια πόρτα επί της οδού Υψηλάντου.
Η ανέγερσή του κτιρίου άρχισε στα 1911 και ολοκληρώθηκε στα 1914, οπότε χρησιμοποιήθηκε ως Δημοτικό Σχολείο Θηλέων με το όνομα “Παρθεναγωγείο“.
Στα 1938 στεγάστηκε το Γυμνάσιο Αρρένων έως το 1978. Κηρύχθηκε το 1982, ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο και κτίσμα κοινής ωφελείας Το κτήριο αυτό κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (νυν Υ.Π.Ε.Κ.Α.) όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού (νυν ΥΠ.ΠΟ.Τ.), σε μια συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας πόλης με αξιοσημείωτη ιστορία και πολιτισμό .
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, επειδή κρίθηκε ότι επρόκειτο για ένα αρκετά ενδιαφέρον κτήριο από αρχιτεκτονικής απόψεως, χάρη στις αναλογίες του. Θεμελιώθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία και υπήρξε το πρώτο Γυμνάσιο της Λαμίας.

Ιστορική περιγραφή-Αναδρομή: 
-
Χρονολογική περίοδος: 
Νεότερη σύγχρονη Ελλάδα
Διοικητικά όρια: 
Δήμος Λαμιέων - Δημοτική Ενότητα Λαμιέων - Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων
Οδηγίες πρόσβασης: 

1.Κατεύθυνση νότια στην Υψηλάντη, 2. Πλατεία Λαού-οδός Καραϊσκάκη δυτικά στην Καζούλη. 3. Περιφερειακός: Κατεύθυνση Ανατολικά Τσιριμώκου.

Μέσα μεταφοράς: 
Αστικό λεωφορείο, Ι.Χ., ΤΑΞΙ
Χώρος στάθμευσης: 
Δεν διατίθεται Χώρος Στάθμευσης
Περίοδος λειτουργίας: 
Χωρίς περιορισμό
Εποπτεύων φορέας: 
Δήμος Λαμιέων
Γενικές πληροφορίες: 
-
Περιοχή: 
Λαμία
ΑΜΕΑ: 
NAI
Κόστος: 
Είσοδος Ελεύθερη
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση): 
Κτίριο