Λόφος Κολωνού Θερμοπύλες

Share: 
Φωτογραφίες 360 μοιρών: 


Κατηγορία: 
Ιστορία
Γενική περιγραφή: 

Απέναντι από το σύγχρονο μνημείο του Λεωνίδα, βρίσκεται χαμηλός λόφος, που έχει ταυτιστεί με τον Κολωνό, όπου διεξήχθη η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών. Η μορφή του λόφου του Κολωνού, όπου έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης του 480 π.Χ. έχει αλλάξει ριζικά από την αρχαιότητα έως σήμερα, λόγω κατασκευής αλλεπάλληλων αμυντικών έργων στο χώρο, σε διάφορες εποχές, γεγονός που βεβαιώνει τη σπουδαιότητά του ως στρατηγικού σημείου άμυνας. Η μικρή ανασκαφική έρευνα του 1939 στον παραπάνω λόφο απέδωσε πλήθος σιδερένιων και χάλκινων λογχών και αιχμών βελών του 5ου αι. π.Χ., πολλές από τις οποίες ανήκουν σε ανατολικούς τύπους. Σύμφωνα με την αφήγηση του Ηρόδοτου εκεί τάφηκαν οι πεσόντες της μάχης των Θερμοπυλών και προς τιμή τους στήθηκε λίθινος λέων και τρία ενεπίγραφα μνημεία. Σήμερα την κορυφή του λόφου κοσμεί αναπαράσταση του επιγράμματος του Σιμωνίδη του Κείου.

Ιστορική περιγραφή-Αναδρομή: 
-
Χρονολογική περίοδος: 
Κλασσική εποχή, Ελληνιστική εποχή
Διοικητικά όρια: 
Δήμος Λαμιέων - Δημοτική Ενότητα Λαμιέων, Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών
Οδηγίες πρόσβασης: 

1. Ερχόμενοι από Αθήνα επί της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Λαμία, μετά τα διόδια της Αγίας Τριάδας ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.
2. Ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς Αθήνα μετά την Λαμία ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.

Μέσα μεταφοράς: 
Υπεραστικό Λεωφορείο, Ι.Χ., Ταξί
Χώρος στάθμευσης: 
Διαθέτει Χώρο Στάθμευσης
Περίοδος λειτουργίας: 
Χωρίς περιορισμό
Εποπτεύων φορέας: 
ΙΔ' Εφορεία προϊστορικών & κλασικών αρχαιοτήτων
Γενικές πληροφορίες: 
-
Περιοχή: 
Θερμοπύλες
ΑΜΕΑ: 
NAI
Κόστος: 
Είσοδος Ελεύθερη
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση): 
Αρχαιολογικός Χώρος

Δείτε το σημείο στο χάρτη: